CZIN.eu

Stupně pražení

Stupně pražení kávy se dělí na- světlé pražení, střední pražení, tmavé pražení.

Každý stupeň pražení se ještě dělí do několika dalších.

U naší kávy používáme pražení světlé a střední.

 

Stupně pražení:

1- Skořicové pražení "Cinnamon roast"

     Velmi světlá úroveň pražení těsně po prvním prasknutí. Světle hnědé pražení se vyznačuje vysokou aciditou.

 

2- Novoanglické pražení "New England Roast"

     Mírně světle hnědé, zdůrazní chuťový profil dané kávy a vyváženou ovocnost a aciditu.

 

3- Americké pražení "American Roast"

     Středně světle hnědá barva zrn. Původní chuťový profil kávy je stále zachován. 

 

4- City Roast

     Středně hnědá a běžná barva zrn pro výběrovou kávu. Hodí se k vyhodnocení chuťových charakteristik dané kávy, už je zde cítit chuť pražení. 

 

5- Full City Roast

     Středně tmavě hnědá, občas se stopou olejů na povrchu zrn. Jde o nejčastější pražení.

 

pr_1

 

Jakou zvolit hrubost mletí, pro různé způsoby přípravy kávy:

 

Jemně mletá káva-  je vhodná na přípravu klasického espressa v pákovém kávovaru nebo v džezvě.

Středně mletá káva- pro přípravu v moka konvičce a překapávači, popřípadě v automatickém kávovaru.

Hrubě mletá káva- pro french press, chemex, aeropress, dripper.

 

 

 

 

 

Zpět do obchodu